‘UWV wil arbeidsongeschikten laten herkeuren door basisartsen’

Het UWV wil arbeidsongeschikten laten herkeuren door pas afgestudeerde basisartsen. Zo wil de uitkeringsinstantie de grote achterstanden bij de beoordelingen wegwerken, schrijft dagblad Trouw. Volgens het UWV werkt de uitkeringsinstantie altijd al zo en gebeurt het altijd in supervisie.

Het UWV moet tienduizend herbeoordelingen doen om de achterstand in te halen die op is gelopen door de herkeuringen van Wajongers die vorig jaar is gestart. Daarom worden er extra basisartsen opgeleid tot verzekeringsarts, zegt een woordvoerder. Die opleiding duurt vier jaar. Al na twee maanden komen deze artsen in contact met klanten. “Maar dat gebeurt altijd onder supervisie van een verzekeringsarts.”

Net als ziekenhuizen
Volgens UWV is het altijd al zo dat de artsen in opleiding na twee maanden aan de slag gaan in de praktijk. “Dat is niet sneller dan voorheen. Je moet het vergelijken met de artsen in opleiding in ziekenhuizen.”

Verzekeringsartsen laten in Trouw weten het vreemd te vinden dat dit soort complexe beoordelingen worden uitgevoerd door relatief onervaren artsen. De organisatie van verzekeringsartsen NVVG betwijfelt of de keuringen door jonge basisartsen leiden tot goede beoordelingen.

Novag
De vakbond Novag van UWV-artsen vindt het inzetten van basisartsen ontoelaatbaar en onaanvaardbaar. De beginnende artsen zijn volgens Novag niet opgeleid, niet bekwaam en niet bevoegd om de herkeuringen uit te voeren.

Volgens het UWV komt de boosheid van de verzekeringsartsen door onvrede over hun arbeidsvoorwaarden. “Er is een bepaald idee bij een bepaald deel van de artsen dat schaarste in hun beroepsgroep helpt om betere arbeidsvoorwaarden te verkrijgen”, aldus UWV-bestuurder Fred Paling in Trouw.

Minister Asscher komt waarschijnlijk binnenkort met een Kamerbrief over hoe hij de achterstanden bij het UWV wil oplossen.

Bron: NOS

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief