Vacaturetours naar het buitenland

Je zoekt je suf, maar er is geen baan te vinden? In Duitsland of België is er werk genoeg, zegt het UWV. Daarom proberen ze werklozen uit onder meer Groningen, Drenthe en Overijssel aan een baan over de grens te helpen.

Zo vertrok vanuit Emmen dinsdagochtend een bus met ruim twintig mensen die op zoek zijn naar werk in Duitsland. “We gaan bij drie verschillende Duitse bedrijven langs die vacatures hebben”, vertelt Geert van der Wal van het UWV. “We krijgen een rondleiding en gaan met mensen in gesprek.” Een soort vacaturetours dus. Vorig jaar gingen vijftien mensen mee; de helft van hen kwam terug met een baan

“Ik spreek goed Duits, dus dat is geen probleem.” Arnold van 29 is elektromonteur maar zoekt hier al een jaar naar werk. “In Duitsland zoeken ze heel veel elektromonteurs, dus dat moet op zich beter gaan.”

Vlak over de grens in Duitsland is er nog geen 3 procent werkloosheid, bij ons is dat 10 tot 12 procent, zegt het werkbedrijf. Maar er verandert een hoop als je de stap naar het buitenland zet. Je moet de loonbelasting daar regelen, hebt geen recht meer op hypotheekrenteaftrek en moet checken hoe het met de kinderbijslag zit.

Zo is Arnold druk bezig zijn diploma om te zetten in een Duitse variant. “Hopelijk is dat eind deze maand afgerond. Dan zou ik er dus officieel mogen werken.”

Bron: NOS

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief