VAR-verklaring blijft nog even

De VAR-verklaring voor zzp’ers blijft nog even. De Tweede Kamer besloot donderdag het debat over een wetsvoorstel om de Verklaring Arbeidsrelatie te vervangen door de BGL (Beschikking Geen Loonheffingen) tot nader order uit te stellen.

In de Tweede Kamer (en ook daarbuiten) was weinig enthousiasme over het plan van staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) om de BGL volgend jaar in te voeren. Wiebes’ eigen VVD is zeer kritisch, net als werkgeversorganisaties en regeldrukwaakhond Actal.

Zo vreest Actal dat de nieuwe regeling gaat leiden tot meer kosten en administratieve rompslomp voor ondernemers. Volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW is de nieuwe wet niet nodig, maar moet de VAR door de Belastingdienst beter worden gehandhaafd. Ook ZZP Nederland keerde zich al tegen het voorstel van Wiebes.

Freelancers of zzp’ers hebben om te kunnen werken nu een VAR nodig van de Belastingdienst. Het kabinet vindt onder meer dat die VAR schijnzelfstandigheid in de hand kan werken. Bij de VAR kunnen mensen op papier werken als zzp’er, maar in de praktijk eigenlijk gewoon in dienst zijn. Als dat leidt tot problemen met de Belastingdienst, zijn de financiële consequenties altijd voor de zzp’er.

Met de BGL worden de zzp’er én de opdrachtgever verantwoordelijk voor de vraag of er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking. Als dat zo is, moet dat leiden tot afdracht van loonbelasting en premies.

Bron: sprout.nl

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief