Verzuim van tijdelijke krachten lager dan van vaste werknemers

Meer werknemers met een vast contract melden zich ziek dan mensen die tijdelijk in dienst zijn. Het verzuim onder de eerste groep ligt op 4 procent, terwijl het bij de tweede groep om ruim 2 procent gaat. Dat staat in de Arbobalans 2016 van TNO, schrijft Trouw. Ook oproepkrachten, invallers, uitzendkrachten, ondernemers en zzp’ers melden zich minder vaak ziek dan vaste krachten.

Dat is volgens TNO deels toe te schrijven aan het feit dat werknemers met een flexibel contract worden geselecteerd op hun gezondheid. Als zij zich vaak ziek melden, worden ze minder snel gevraagd voor een nieuw flexibel contract

Bij ondernemers en zzp’ers speelt mee dat er direct financiële consequenties verbonden zijn aan hun afwezigheid. Het grootste deel van de zzp’ers zegt weinig werkdruk te ervaren, met uitzondering van zelfstandigen die werkzaam zijn in sectoren als de handel, de zakelijke dienstverlening en het vervoer.

In totaal zegt 14 procent van de werknemers in vaste dienst serieuze burn-outklachten te hebben, tegenover 7 procent onder zzp’ers. In de zorg en het onderwijs zit een kwart van het personeel tegen een burn-out aan, maar ook buschauffeurs, treinbestuurders en medewerkers van de politie en brandweer hebben vaak met stress te maken.

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief