Vooral lage inkomens lopen toeslagen mis

Mensen met lage inkomens lopen vaak meer dan 1000 euro per jaar mis doordat ze toeslagen niet aanvragen. Volgens het VARA-programma Kassa vraagt een op de zeven huishoudens toeslagen waar ze recht op hebben niet aan. Ze lopen daardoor gemiddeld 1330 euro mis.

Ruim 5000 mensen lieten hun belastingaangifte zien aan Kassa. Dat liet de aangiftes onderzoeken door Bokkz, een organisatie die mensen helpt bij hun aangifte. 15 procent van de huishoudens vroeg geen zorgtoeslag aan terwijl ze daar wel recht op hebben; 14 procent liet de huurtoeslag liggen, terwijl 6 procent door eigen onachtzaamheid de kinderopvangtoeslag misliep.

Mensen vergeten het gewoon aan te vragen. Jurgen de Vries van de Bond Belastingbetalers: “Vooral mensen met een laag inkomen krijgen niet waar ze recht op hebben. Bij de mensen met een inkomen tot 10.000 euro loopt een kwart toeslagen mis. Bij zzp’ers zonder inkomen en mensen met schulden is dat zelfs de helft.”

“Mensen vergeten het gewoon. Daarnaast is de informatie heel complex. Het is een woud van regels en heel lastig voor de burger om daar door de bomen het bos nog te zien”, zegt Jurgen de Vries van de Bond Belastingbetalers in Kassa.

In het programma werd ervoor gepleit dat de overheid mensen helpt aan te vragen waar ze recht op hebben. Veel mensen zijn niet in staat zelf uit te zoeken wat ze kunnen aanvragen.

“De overheid beschikt al over ongelooflijk veel informatie over ons via de aangifte van je inkomstenbelasting. Met een paar vragen extra kan die exact vaststellen hoeveel recht mensen hebben op een toeslag en de mensen daar dan zelf over informeren”, zegt De Vries. Daarnaast heeft ook iedere gemeente nog eigen regelingen en subsidies, die soms ook ingewikkeld zijn om aan te vragen. Kassa telde in totaal 85 verschillende regelingen.

In Amsterdam bleef vorig jaar 9 van de 100 miljoen subsidie voor minima liggen omdat veel mensen niet weten dat ze subsidie kunnen aanvragen

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief