VVD: geen bijstand bij agressie aan loket

Agressie tegen medewerkers van de sociale dienst moet bestraft kunnen worden door het weigeren of intrekken van een bijstandsuitkering. Tweede Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen (VVD) zal dat dinsdag bepleiten bij de behandeling van de begroting van Sociale Zaken in de Tweede Kamer.

Uit onderzoek blijkt dat 77 procent van de medewerkers van sociale diensten te maken kregen met ongewenst gedrag. Dat was 8 procent meer dan in 2007. Van Nieuwenhuizen vindt het hoge percentage „belachelijk”. Agressie aan het loket is op dit moment nog geen zelfstandige reden om bijstand te weigeren.

De VVD wil ook een hardere aanpak van mensen die bij herhaling frauderen met bijstand of WW. „Fraude mag nooit lonen. Dat is namelijk gemeenschapsgeld dat verdiend wordt door de hardwerkende Nederlanders”, zal Van Nieuwenhuizen minister Lodewijk Asscher en staatssecretaris Jetta Klijnsma (beiden PvdA) voorhouden.

Van Nieuwenhuizen wil ook dat er paal en perk gesteld wordt aan het verstrekken van bijstand aan mensen die in het buitenland in de gevangenis zitten. Ze zal aandringen op gegevensuitwisseling met het ministerie van Buitenlandse Zaken om daar een stokje voor te steken. Haar fractiegenoot Malik Azmani zal bij de begrotingsbehandeling vragen om ouders die te weinig betrokkenheid tonen bij het onderwijs van hun kind te korten op de kinderbijslag.

Bron: De Telegraaf

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief