VVD wil vaker herkeuring WIA

De VVD wil dat gedeeltelijk arbeidsongeschikten om de twee jaar worden herkeurd. Volgens VVD-Kamerlid Schut blijkt bij periodieke herkeuringen dat ongeveer eenderde van de mensen met een WIA-uitkering, minder dan 35 procent arbeidsongeschikt is.

“Als mensen aan het werk kunnen, moeten ze ook aan het werk”, zei Schut in een debat in de Tweede Kamer. Volgens haar is sinds 2006, toen de WIA werd ingevoerd, maar 25 procent van de mensen met een WIA-uitkering herkeurd.

‘Nederland is ziek’

Zij wijst erop dat het moeilijker wordt om te reΓ―ntegreren naarmate mensen langer thuiszitten. Ze wil voorkomen dat de WIA te veel op voorloper WAO gaat lijken. Van die regeling maakten op een gegeven moment zoveel mensen gebruik, dat premier Lubbers verzuchtte: “Nederland is ziek”. Schut schreef een initiatiefnota die moet uitmonden in een initiatiefwetsvoorstel. Minister Asscher wil het stuk nader bestuderen, voordat hij erop reageert.

De VVD pleit in de nota ook voor een strengere controle op de sollicitatieplicht. Wie niet voldoende doet om weer aan het werk te komen, moet bijvoorbeeld 5 procent gekort worden op de uitkering.

Bron: NOS

Adresgegevens

SV Land
RΓΆntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief