Website UWV biedt mensen ongeschikte banen

Werklozen die via de UWV-website werk.nl een baan zoeken, komen vaak bedrogen uit. De website kampt met technische problemen, waardoor het koppelen van werkzoekenden aan geschikte vacatures vaak misgaat. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Omdat arbeidsbemiddelaars door het UWV worden wegbezuinigd, zijn werklozen vaker aangewezen op werk.nl in hun zoektocht naar een nieuwe baan. Op de site kunnen werkzoekenden hun cv achterlaten om vervolgens geschikte vacatures aangeboden te krijgen. Daar mankeert nogal wat aan, zeggen gebruikers en experts.
Maatschappelijk werkster als lasser

RTL Nieuws sprak tientallen gebruikers met problemen. Een maatschappelijk werkster krijgt bijvoorbeeld vacatures aangeboden als lasser of cipier. En een kassamedewerker wordt door de site geadviseerd te solliciteren naar de functie schade-expert bij een verzekeraar.

Hoogleraar informatiesystemen Paul de Bra (TU Eindhoven) is autoriteit als het gaat om dit soort sites. “Deze site is volledig ongeschikt om een baan mee te vinden”, zegt hij over werk.nl. Volgens De Bra kunnen werkzoekenden niet al hun opleiding en ervaring invoeren, en koppelt de site verkeerde vacatures aan cv’s van gebruikers.

Het UWV erkent de problemen met het aanbieden van vacatures. “Het gaat vaak goed, maar er zijn ook behoorlijk wat mismatches”, zegt André Timmermans, directeur van UWV Werkbedrijf. “Dat moet er natuurlijk uit, daar werken we ook hard aan. We gaan het systeem in november vervangen voor een nieuw systeem, wat beter in staat is koppelingen te maken.”

Werk.nl krijgt een steeds belangrijker functie in de bestrijding van werkloosheid. Het UWV moet 600 miljoen euro bezuinigen. 68 van de 130 kantoren worden in de komende twee jaar gesloten. Slechts tien procent van de werkzoekenden kan straks nog bij een arbeidsbemiddelaar terecht. Verreweg de meeste werklozen zullen via werk.nl begeleid worden. Volgens het UWV zal werk.nl de komende jaren nog veel verbeteringen ondergaan.

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief