‘Werken vanuit bijstand moet makkelijker’

ROTTERDAM (ANP) – Het moet makkelijker worden om vanuit de bijstand tijdelijk of parttime te gaan werken. Nu krijgen mensen die dat doen met een hoop bureaucratie te maken. Ook gemeenten en bedrijven worden daarbij geconfronteerd met veel regelzucht. Dat staat in een opiniestuk van de Rotterdamse PvdA-wethouder Marco Florijn (werk, inkomen en zorg) in Het Financieele Dagblad van vrijdag. Parttime werken vanuit de bijstand zorgt volgens hem voor financiële onzekerheid, terwijl het een opstap naar een vaste baan zou moeten zijn.

Florijn spreekt van de omgekeerde wereld en pleit voor een andere opzet van de bijstand. De Amsterdamse wethouder Andrée van Es (GroenLinks) zit op dezelfde lijn, laat ze desgevraagd weten.

Florijn roept zijn partijgenoot minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken ) ook op werk te maken van het hervormen van de arbeidsmarkt. Volgens hem is het socialezekerheidsstelsel niet meer toegesneden op de huidige arbeidsmarkt, waarbij mensen veel vaker van baan moeten wisselen. Van Es vindt dat het kabinet te veel verwacht van maatregelen als werken onder het minimumloon.

Volgens de twee wethouders is het tijd voor een nationale hervormingsagenda. Er moet meer flexibiliteit komen in de sociale zekerheid. Ook moet arbeid goedkoper worden. Dat kan door de heffingen die werkgevers op het loon moeten betalen te verlagen, zodat werken goedkoper wordt. Voor bedrijven is het dan aantrekkelijker personeel in te huren. Dat in de thuiszorg 12 euro per uur naar overheid toegaat en maar 8 euro per uur naar medewerkers, is ”krom”, schrijft Florijn.

Florijn en Van Es willen ook meer van-werk-naar-werkbeleiding in de zorg. Daar zullen de komende jaren door de kabinetsmaatregelen weliswaar 60.000 banen voor huishoudelijke hulp verdwijnen, maar elders in de sector zullen nieuwe banen ontstaan.  Een actieplan is nodig om dit proces in goede banen te leiden, stelt Florijn. Volgens Van Es is het arbeidsmarktbeleid van het kabinet nog te veel gebaseerd op maatregelen die bezuinigingen moeten opleveren, zoals de geplande ingrepen in WW en ontslagrecht. ”Het kabinet begint aan de verkeerde kant.” Van Es en Florijn willen zo snel mogelijk een gesprek met Asscher over hun ideeën.

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief