Werkgevers omzeilen transitievergoeding zieke werknemers

Werkgever hebben een nieuwe manier gevonden om de nieuwe transitievergoeding, die ze sinds 1 juli bij ontslag verschuldigd zijn, te omzeilen. Zieke medewerkers die ze na twee jaar mogen ontslaan, houden ze onbetaald in dienst. Daarmee stellen ze het betalen van de ontslagvergoeding uit. Dat schrijft de Volkskrant.

‘Werkgevers ervaren het als zeer onrechtvaardig dat ze zieke medewerkers na twee jaar een ontslagvergoeding moeten meegeven. Deze werkgevers hebben al twee jaar loon doorbetaald zonder dat daar iets tegenover stond. En ze hebben er vaak alles aan gedaan om de zieke medewerker weer aan de slag te krijgen. Dan gaat het soms ook nog om een medewerker die ziek is geworden door iets wat niets met het werk te maken heeft,’ zegt Pascal Besselink, arbeidsrechtjurist bij juridisch dienstverlener DAS tegen de Volkskrant

Sinds 1 juli hebben werkgevers alleen nog de mogelijkheid om ontslag van zieke werknemers aan te vragen via UWV. Hoeveel werkgevers op deze manier het uitbetalen van de transitievergoeding uitstellen is onbekend.

Het UWV zegt de constructie te kennen. ‘We weten dat bedrijven hier over nadenken,’ zegt een woordvoerder. ‘We weten nog niet hoe het gaat uitpakken. Er zitten risico’s aan voor een bedrijf. Zo’n werknemer kan zich later alsnog melden om te komen werken.’ Bovendien lopen bedrijven het risico dat ze zieke werknemers bij een reorganisatie in dienst moeten houden en een gezonde, productieve medewerker moeten ontslaan.

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief