Werkloosheidscijfers maken kabinetsplannen nog wranger

De Wet Werken naar Vermogen krijgt een steeds wrangere smaak. De nieuwste werkloosheidscijfers maken nog maar eens duidelijk hoe ongepast en desastreus de plannen van het kabinet zijn om Wajongers en mensen die een beroep doen op sociale werkvoorziening, te veroordelen tot de reguliere arbeidsmarkt.

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek is de werkloosheid in januari 2012 met 0,2 procent gestegen naar zes procent. Het aantal mensen zonder werk is met achttienduizend toegenomen en kwam uit op 474 duizend. Het aantal ingeschreven werkzoekenden én het aantal WW-uitkeringen is in januari opgelopen, aldus het CBS.

Kabinet steekt kop in het zand

“Het is wel duidelijk dat we een probleem hebben,” reageert Maaike Zorgman, bestuurder werkzoekenden bij FNV Bondgenoten, op de cijfers. “De werkloosheid loopt op, er zijn onvoldoende banen. Maar het kabinet steekt zijn kop in het zand. ‘Wie wíl werken, kán werken’. Flauwekul!”

Geen toekomstvisie

In plaats van in te zetten op het creëren van banen belast het kabinet de arbeidsmarkt nog meer door de bezuinigingen die de Wet Werken naar vermogen met zich zal meebrengen. Zorgman: “In deze slechte tijden wil het kabinet ook nog eens een groep mensen extra de reguliere arbeidsmarkt op schoppen. Mensen, die bijvoorbeeld bij de huidige Wajong-regeling al moeilijk aan de bak komen, die vaak niet verder komen dan een werkervaringsplek. En die zouden moeten concurreren op deze beroerde arbeidsmarkt? Dat gaat niet lukken.”

Gesterkt in de strijd

De nieuwste werkloosheidscijfers hebben de vakbonden alleen maar gesterkt in hun strijd tegen de voorgenomen Wet Werken naar Vermogen.

Bron: FNV Bondgenoten

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief