‘Wet uitkeringsfraude mist doel’

Door de nieuwe wet die uitkeringsfraude moet aanpakken, worden onschuldige mensen gedupeerd. Dat stelt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek. De boete die mensen krijgen als zij door een eigen fout een te hoge uitkering ontvangen, kan volgens dit onderzoek leiden tot schrijnende gevallen.

Uitkeringsinstanties zien sinds begin vorig jaar strenger toe op mensen met een uitkering. Wie door een eigen fout te veel geld ontvangt, komt als fraudeur in het systeem te staan. Het te veel uitgekeerde bedrag moet vervolgens worden terugbetaald, maar er volgt ook een boete ter hoogte van datzelfde bedrag. De boete kan oplopen tot tienduizenden euro’s als mensen een aantal jaar, zonder dat zij daarvan wisten, te veel geld hebben ontvangen. Mensen die een boete hebben gehad, komen in de meeste gemeenten niet in aanmerking voor schuldsanering en blijven hun verdere leven met een schuld zitten.

De gemeenten willen dan ook van de nieuwe wet af. Volgens hen wordt nu te weinig rekening gehouden met specifieke omstandigheden van uitkeringsgerechtigden. Bovendien vinden ze dat echte fraudeurs niet worden afgeschrikt door een boete.

Ook GroenLinks laat in een reactie weten dat de wet ‘onmiddellijk’ moet worden aangepast. “Mensen worden nu als fraudeurs weggezet, terwijl het de overheid is die fout zit”, zegt Tweede Kamerlid Linda Voortman. Ze wil dat vertrouwen als uitgangspunt wordt genomen. Wie dat vertrouwen beschaamt, moet volgens de politica achteraf worden gestraft in plaats van bij voorbaat als fraudeur weggezet te worden.

Voortman wil het kabinet dinsdag tijdens het vragenuurtje ter verantwoording roepen en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) vragen om de oude regels voor uitkeringsfraude weer in te voeren.

Bron: RTL Nieuws

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief