Wet werken naar vermogen mogelijk controversieel

De kans dat de Kamer of anders de Senaat de Wet werken naar vermogen alsnog controversieel verklaart, wordt door veel betrokkenen ‘aanzienlijk’ genoemd. ’Als er één wet omstreden is dan is het deze wel’.

Niet gestemd, niet verloren
De nieuwe Wwnv moet de bestaande wetten voor de bijstand, de Wajong en de Sociale werkvoorziening grotendeels vervangen. SP-Kamerlid Sadet Karabulut zal in ieder geval voorstellen dat de Wwnv niet in stemming zal komen deze week. ‘Dat de Kamer vorige week over de wet heeft gedebatteerd, betekent niet dat hij daarom minder controversieel zou zijn. De SP zal er alles aan doen om dit onzalige voorstel tegen te houden’ Zolang er niet is gestemd, is er volgens Karabulut niets verloren.

PVV geen commentaar, CDA geen idee
Bij de oppositie zal zij op steun kunnen rekenen, de lobby richt zich vooral op de PVV. ‘Deze fractie is nergens meer aan gehouden, misschien stemmen ze wel tegen, dan is de wet helemaal van de baan’. De PVV hield zich maandag onbereikbaar voor commentaar. Een andere voormalige gedoogpijler van het gevallen kabinet, de SGP, ziet geen staatrechterlijke belemmering om de wet gewoon in stemming te brengen. ‘De Kamer heeft zijn zegje gedaan, daarmee is het staatrechterlijk afgekaart en kan de wet worden aangenomen’. Het CDA weet bij monde van Kamerlid Mirjam Sterk niet hoe het verder zal gaan. ‘Ik heb geen idee wat er nu met deze wet gaat gebeuren’.

Ook Senaat beraadt zich
Maar zelfs als een meerderheid van de Tweede Kamer donderdag tijdens de algemene stemmingen zich wel over de wet wil uitspreken -en instemt- dan nog is het lot ervan onzeker: ook in de Senaat ligt de wet met de bijbehorende bezuiniging op de sociale werkplaatsen gevoelig. D66-senator Hans Engels: ‘Dit type wetgeving trekt grote sporen in de maatschappij. Gezien de veranderde verhoudingen zal de Senaat zich zeker nog wel even willen beraden’.

Burgemeesters: geen stemming
Buiten het parlement heeft de VNG nog geen standpunt ingenomen. Voorzitter Bernt Schneiders van het genootschap van burgemeesters durft de voorspelling wel aan dat de Wwnv niet in stemming zal komen. ‘Als er nu één wet controversieel is, dan is het deze wel. Precies om dit voorstel is vorig jaar het bestuursakkoord bijna afgeblazen. Ik kan me niet voorstellen dat dit er nog even wordt doorgedrukt’, aldus de burgemeester van Haarlem.

Bron: Binnenlands Bestuur

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief