‘WGA-premie via UWV gaat stijgen’
Als veel werkgevers hun WGA-risico bij het UWV gaan onderbrengen, is een stabilisatie van de premies, zoals het uitvoeringsinstituut onlangs bekendmaakte, niet houdbaar, zo waarschuwt adviesorganisatie Aon Hewitt. Het UWV verwacht dat veel werkgevers terug zullen keren naar het publieke stelsel omdat private verzekeraars hun WGA-premies stevig verhogen.
“Bij een grote terugkeer van werkgevers, wordt het UWV geconfronteerd met een hogere schadelast. Aangezien de teruggekeerde werkgevers vier jaar lang een minimumpremie betalen, moet deze schadelast worden verdeeld over alle deelnemers en zullen de premiekosten stijgen, ook voor de werkgevers die altijd bij het UWV zijn gebleven.”
Volgens Aon Hewitt gaat een overstap voor werkgevers daarom veel duurder uitpakken dan verwacht. “Bij een bedrijf van 800 werknemers met een gemiddeld loon van € 30.200, kan bij twee WGA-instromers per jaar (bij 80% tot 100% arbeidsongeschiktheid) de gedifferentieerde WGA-premie na het vierde jaar verdrievoudigen.” Stapt de werkgever dan over naar een private verzekeraar, dan moet onderhandeld worden over de premie voor de nieuw opgebouwde WGA-lasten. “Zeker is dat een werkgever er veel kosten aan kwijt is.”
Premiestabiliteit is volgens Mario Hooglugt, executive director Corporate Wellness bij Aon, een illusie. “Voor werkgevers is het daarom veel meer van belang om hun processen rondom schadelastbeheersing goed op orde te krijgen. Bij het financieringsvraagstuk moet een werkgever niet te snel een beslissing nemen. Dit kan voor vervelende verrassingen zorgen.”
Bron: AON/Assurantie Magazine