WW valt lager uit voor mensen die geen compleet jaar hebben gewerkt

Veel mensen dreigen een veel lagere WW-uitkering te krijgen, omdat de berekening van het gemiddelde dagloon per 1 juli is veranderd. CNV-voorzitter Maurice Limmen roept minister Asscher op om de berekening van het dagloon zo snel mogelijk te repareren.

„Grote groepen werknemers krijgen te maken met een verlaging van hun uitkering met soms wel enkele tientallen procenten. Dat kan niet de bedoeling zijn!”

Nieuwe regels
De hoogte van een WW wordt berekend over het gemiddeld verdiende loon per dag. Voorheen werd het dagloon berekend door het loon, verdiend in het jaar voorafgaand aan de werkloosheid, te delen door het aantal gewerkte dagen. Als er niet het hele jaar was gewerkt, telden alleen de daadwerkelijk gewerkte dagen bij de laatste werkgever bij de vaststelling van de hoogte van de uitkering.

Maar die regels zijn sinds de invoering van de Wet werk en zekerheid eerder deze maand veranderd. Vanaf 1 juli wordt het loon van het jaar voorafgaand aan de WW gedeeld door het totaal aantal werkdagen in een jaar (261), ongeacht of er wel of niet het hele jaar is gewerkt.

Startes en herintreders
Volgens Limmen levert de nieuwe regeling vooral problemen op voor starters en herintreders op de arbeidsmarkt. Iemand die eerst een half jaar heeft gestudeerd en daarna zes maanden tijdelijk heeft gewerkt en in die periode 6000 euro heeft verdiend, gaat er dus flink op achteruit.

Voorheen werd het gemiddelde dagloon berekend door de 6000 euro door de 130 gewerkte dagen te delen. Dat komt neer op 46,15 euro. In de nieuwe situatie komt het gemiddelde dagloon uit op 22,99 euro, een daling van meer dan 50 procent.

„En dat kan toch niet de bedoeling zijn. De nieuwe wet is juist bedoeld om mensen sneller aan het werk te krijgen, maar met een simpel rekensommetje kom je tot de conclusie dat je flink inlevert. Bijna niemand die in de WW zit, weet dat dit er aan zit te komen. Dit gaat veel ellende opleveren”, aldus Limmen.

Een woordvoerder van het UWV erkent dat de WW voor bepaalde gevallen lager kan uitvallen. „Dat zijn de consequenties van de nieuwe wet- en regelgeving.”

Bron: De Telegraaf

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief