Zieke werknemer kost klein bedrijf straks minder geld
Kleine ondernemers hoeven straks nog maar 1 jaar loon van hun zieke werknemers door te betalen, in plaats van 2 jaar. De hoop is dat bedrijven daardoor minder bang zijn om personeel in vaste dienst te nemen. Dat besluit het kabinet vandaag, melden bronnen aan het AD.
Werkgevers klagen al jaren over de zogeheten loondoorbetaling bij ziekte. Als een personeelslid ziek wordt, moeten zij 2 jaar lang betalen voordat de werknemer in aanmerking komt voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Zeker voor kleine bedrijven is dat een last. Het kabinet komt hun nu deels tegemoet door voor kleine bedrijven de doorbetaling nog maar 1 jaar verplicht te stellen. Dit geldt voor bedrijven die maximaal tien werknemers in dienst hebben, dat is 80 procent van alle werkgevers.
Zieke werknemers gaan er niet op achteruit. Zij krijgen hun tweede jaar loon via uitkeringsinstantie UWV. Werkgevers betalen daarvoor premie. Ook de staat legt bij, jaarlijks zo’n 20 miljoen euro. Maar het gaat om een vrijwillige regeling. Ondernemers die niet meedoen, moeten wél 2 jaar loon blijven doorbetalen.
VVD en PvdA konden het maandenlang niet eens worden over de maatregel. Ook werkgeversorganisatie MKB verzette zich tegen een collectieve regeling. Toch is er nu een deal, melden bronnen. Vorige maand riep de Tweede Kamer, op initiatief van de SP, unaniem het kabinet op om kleine ondernemers te ontlasten van de betalingsplicht.