Zorgfraude aanpakken: Den Haag geeft het goede voorbeeld

Slechts één op de drie gemeenten maakt werk van het aanpakken van (zorg)fraude en rechtmatigheid, dat bleek vorige maand uit een onderzoek van de VNG. In Den Haag worden inmiddels al wel meters gemaakt. Uniek is dat fraudeurs hier ook strafrechtelijk vervolgd worden.

Ino Tilanus is Regionaal Programmamanager Jeugd bij de Gemeente Den Haag. ‘Een van mijn aandachtsgebieden is om oneigenlijk gebruik van gemeentelijke voorzieningen Jeugd en WMO aan te pakken. Concreet betekent het dat wij sinds 2019 extra inzetten op de aanpak van misbruik en oneigenlijk gebruik van zorggeld. Daarvoor bouwen we een team met  slagkracht, gesteund door een helder beleid.’

De gemeente Den Haag startte in 2018 met twee sociaal rechercheurs en een juridisch-administratieve kracht onder aansturing van een opgavemanager. Inmiddels is de afdeling flink uitgebreid. ‘Iedereen in Den Haag krijgt de zorg die hij of zij nodig heeft en die passend is. Daarvoor moet zorggeld wél naar de zorg gaan. Rechtmatigheid en kostenbeheersing lopen daarmee hand in hand’.

Lees meer over dit interview met Ino Tilanus, Gemeente Den Haag

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief