Zwangere zzp’ers jarenlang onterecht belasting betaald

Zwangere zzp’ers hebben jarenlang onterecht belasting betaald. Die belasting werd geheven over het inkomen dat de verzekeraars uitbetalen tijdens hun zwangerschapverlof. Volgens de koepel van belastingkantoren moet dat inkomen onbelast blijven. “Het gaat om het deel wat men ontvangt als men zwanger is, dat is een zwangerschapsuitkering die loopt meestal over een periode van 16 weken in de zwangerschapsperiode”, legt Martien Hermans is voorzitter van belastingadviseursvereniging NOAB uit.

Dat betekent dus dat de vrouwelijke zzp’ers tijdens hun zwangerschap onterecht belasting hebben betaald. En dat mag volgens de wet helemaal niet, zegt Hermans. “Want zwangerschap is geen ziekte. En is dus in die zin geen arbeidsongeschiktheidsuitkering in het kader van ziekte.”

En de fiscus denkt daar eigenlijk precies zo over, zegt Hermans. “Er was voor ons geen onderscheid tussen ziekte en arbeidsongeschiktheid vanwege zwangerschap. Daar blijkt toch enige nuance in te zitten. En vandaar dat we het ook voorgelegd hebben aan de fiscus. Er is een kennisgroep binnen de Belastingdienst en die heeft zich op het standpunt gesteld dat er geen grondslag is voor heffing van inkomstenbelasting over zwangerschapsuitkeringen.”

Hoeveel geld de zwangere zzp’er daarmee misloopt hangt af van het verzekerde bedrag.  Hermans rekent voor: “Het hangt erg af van iemands inkomen. Maar dat kan variëren. “Het is ongeveer een derde van het verzekerd bedrag per jaar. Maar stel dat iemand voor 90.000 euro op jaarbasis verzekerd is, dan zou die dus gedurende 16 weken een uitkering van 30.000 euro krijgen. En daar de belasting over. Als iemand zo hoog verzekerd is, zal hij 52 procent belasting betalen. Dan zal het om een belastingnadeel gaan van 15.000 euro voor zo’n individueel geval.”

Bron: BNR.nl

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief