Training Participatiewet (Pwet) in vogelvlucht

Algemeen

Bent u werkzaam bij de sociale dienst of elders werkzaam binnen het sociaal domein? Krijgt u daarnaast wel eens vragen over de Participatiewet en moet u het antwoord schuldig blijven? Dan is de Participatiewet in Vogelvlucht een goede training voor u.

Na deze dag bent u voldoende op de hoogte om de meest relevante vragen die u krijgt te beantwoorden of weet u goed waar deze vraag thuis hoort en weet u de burger goed door te verwijzen.

Mocht u eventueel uw kennis verder willen uitbreiden dan bestaat nog altijd de mogelijkheid om onze volledige Participatie opleiding te volgen middels onze Basisopleiding Participatiewet (Pwet) en de Verdiepingscursus Participatiewet.

Doel

Na afloop van deze eendaagse training heeft u voldoende kennis opgedaan over de Participatiewet voor de functie van leidinggevende Inkomen, re-integratie, Wmo-consulent, Jeugdconsulent, maar ook als baliemedewerker, medewerker burgerzaken etc.

Doelgroep

Deze training is bestemd voor hen die niet alle in en outs van de Participatiewet hoeven te weten, maar er wel met regelmaat zijdelings mee te maken hebben. Je kunt dan denken aan baliemedewerkers, frontoffice medewerkers, burgerzaken medewerkers, startende leidinggevende, raadsleden of cliëntenplatforms.

Daarnaast is de training ook als oriëntatie te gebruiken voor mensen die een carrière switch overwegen.

Kortom, de training is interessant voor alle personen die de grote lijnen van de Participatiewet willen en moeten weten.

Programma

Samenvatting programma
 • De plaats van de Participatiewet in de sociale zekerheid
 • Grondbeginselen Participatiewet
 • Doelstelling Participatiewet
 • De twee kanten van de Participatiewet, doelmatigheid en rechtmatigheid
 • Wie heeft er recht op Participatiewet
 • Leefvormen
 • Hoogte van de uitkering
 • Middelen, inkomen en vermogen
 • Verplichtingen
 • Gevolgen van schenden verplichtingen
 • Re-integratie, plichten en instrumenten
 • Speciale positie jongeren onder de 27 jaar
 • Bijzondere bijstand

Tijdens deze opleiding gaan we vanuit de theorie de verbinding maken met de dagelijkse praktijk. Dit doen we door veel casuïstiek te behandelen waarin de theorie direct gekoppeld wordt aan de praktijk van de deelnemers.

Hybride opleiding

SV Land verzorgt hybride opleidingen. Een hybride leeromgeving combineert klassikaal en online lesgeven. De cursist mag kiezen of hij/zij naar Zoetermeer komt voor een klassikale les of dat hij/zij de les online volgt, vanaf een eigen werkplek.

Vanuit ons professionele, hybride opleidingslokaal krijgen online cursisten en klassikale cursisten gezamenlijk dezelfde training, van dezelfde docent en met hetzelfde lesmateriaal.

De groepsgrootte blijft vergelijkbaar met onze volledig klassikale trainingen (maximaal 15 personen), zodat er voor iedereen ruimte is om vragen te stellen, antwoorden te geven en mee te doen aan eventuele discussies in de groep.

Hierdoor bent u – waar u zich ook bevindt – ervan verzekerd dat u daadwerkelijk onderdeel uitmaakt van de groep en krijgt u de individuele aandacht die nodig is.

 

Certificaat

Na het afronden van de training Participatiewet in vogelvlucht ontvangt u een certificaat.

Trainer

De opleiding wordt verzorgd door een ervaren trainer die in de dagelijkse praktijk werkzaam is. De trainer brengt u op prettige wijze de theorie en daaraan gekoppeld de toepassing in de dagelijkse praktijk bij. Deze praktijkervaringen zorgen ervoor dat de opleiding nooit droog of saai wordt. U ziet gelijk hoe u kunt profiteren van de nieuwe kennis die u opdoet.

Inhaalmogelijkheid

Het kan uiteraard voorkomen dat u een bijeenkomst mist. Als de planning het toelaat, kunt u de gemiste bijeenkomst op een ander moment inhalen. Neem hiervoor contact op met de afdeling Opleidingen (opleidingen@svland.nl).

Incompany

De Training Participatiewet in vogelvlucht kan ook incompany worden gegeven. Een incompany training brengt een aantal voordelen met zich mee:

 • Aan de hand van uw wensen kunnen wij onderdelen die belangrijk zijn voor uw organisatie op de voorgrond plaatsen of aan het trainingsprogramma toevoegen.
 • Deelnemers hoeven niet ver te reizen, want de docent/trainer komt naar ze toe!
 • Wanneer meerdere mensen uit dezelfde organisatie een opleiding/training willen volgen, dan is een incompany traject al snel financieel aantrekkelijk.

Bij de samenstelling van de incompany groepen kan rekening worden gehouden met de diverse functiegroepen en hun werkzaamheden. De maximale groepsgrootte is 15 deelnemers en op verzoek kan er een examen worden afgenomen.

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief