FNV gaat solidariteit eigentijds invullen in 2012

Richtte de focus van de FNV zich vorig jaar met succes op flexarbeid, in 2012 gaat zij proberen het thema solidariteit opnieuw te ‘laden’. Dat maakte voorzitter Agnes Jongerius bekend in haar nieuwjaarstoespraak.

Volgens haar blijkt uit onderzoek dat Nederlanders nog net zo solidair zijn als vroeger. “Wat verandert, is de groep met wie we solidair zijn, de redenen waarom we solidair willen zijn en de mate van wederkerigheid die we eisen,” aldus Jongerius. Waarden begrip solidariteit uitdiepen. De FNV-voorzitter kondigde in haar nieuwjaarsspeech aan dat de FNV verder gaat uitdiepen welke waarden werknemers anno 2012 verbinden met het voor sommigen wat beladen begrip solidariteit. Zo voert een kleine FNV-werkgroep tientallen gesprekken met opiniemakers binnen en buiten de vakbeweging. En er komen studiedagen in De Burcht. Ook FNV Jong gaat onderzoeken welke waarden jongeren verbinden met solidariteit.

Jongerius maakte in haar toespraak melding van een zorgwekkende conclusie uit een recent onderzoek onder FNV-leden: die ervaren als een van de grote problemen van ons land de groeiende kloof tussen hoger en lager opgeleiden. Ze verweet premier Rutte feitelijk bezig te zijn die kloof ideologisch goed te praten en juist groter te maken. Ze herinnerde de VVD’er aan zijn uitspraak ‘De staat is geen geluksmachine.’ Jongerius: “In feite zegt Rutte geluk maak je zelf, anders ben je een loser. Ik vind dat een mentaliteit van the winner takes it all .”

Aan het slot van haar nieuwjaarsrede kondigde Jongerius aan dat de FNV in de komende weken een tien-puntenplan zal presenteren voor een uitweg uit de crisis. Ook komt de FNV dit voorjaar met nieuwe acties tegen de Wet werken naar vermogen die staat voor onaanvaardbare bezuinigingen op de bijstand, sociale werkvoorziening en Wajong.

bron: fnv.nl

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief