Reactie van UWV op artikel Trouw over herbeoordelen Wajongers

Vorige week stond in Trouw een artikel over de wens van Novag, de vakbond van verzekeringsartsen, om Wajongers te gaan herbeoordelen. Dit leverde veel onrust op. UWV reageert op het artikel.

“In het artikel in Trouw van gisteren laat Novag, de vakbond van verzekeringsartsen, weten dat zij vinden dat Wajongers vanaf 2018 herbeoordeeld moeten worden. Dit omdat er mensen zijn die een Wajong-uitkering ontvangen die zelfstandig meer dan het bruto wettelijk minimumloon kunnen verdienen. Veel verzekeringsartsen die lid zijn van de vakbond, voeren herbeoordelingen uit als werknemer van UWV.

Er is geen opdracht van UWV of van SZW gegeven om Wajongers met arbeidsvermogen na 2018 te gaan herbeoordelen. Herbeoordelingen op verzoek van de Wajonger zelf worden wel uitgevoerd. Of de bekende herbeoordelingen van Wajongers die meerdere jaren werken. Bij zo’n herbeoordeling is het mogelijk je recht op Wajong te verliezen. Maar dat gebeurt alleen wanneer je zelfstandig 75% van het bruto wettelijk minimumloon blijkt te kunnen verdienen.

Mocht er in de toekomst iets aan de regels veranderen, dan zullen we dat duidelijk aan iedereen laten weten. Bijvoorbeeld door een uitgebreide brief te sturen. Voor nu kan ik alleen zeggen dat het jammer is dat er alweer onrust is ontstaan. Ik hoop dat dit enige duidelijkheid geeft.”

Bron: perspectief.uwv.nl/forum

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief