’Bij SV Land ontwikkel je je in een razend tempo tot Inkomensconsulent’

SV Land staat voor een rechtvaardige vaststelling van publieke en private sociale zekerheidsgelden. Hierbij is het niet alleen belangrijk dat onze specialisten de nodige kennis en inzicht in huis hebben. Ook vaardigheden zoals gesprekstechnieken spelen een belangrijke rol. Dit geldt in het bijzonder voor Inkomensconsulenten. Zij helpen mensen die tijdelijk een uitkering of voorziening nodig hebben. Doordat Inkomensconsulenten heel veel kennis hebben van sociale zekerheidswetten, kunnen zij ervoor zorgen dat aanvragers datgene krijgen waar zij recht op hebben.

Naast dat een Inkomensconsulent de sociale wet- en regelgeving goed moet kennen, moet er ook oog zijn voor iemands individuele situatie. Dat betekent goed kunnen luisteren en open staan en ook communicatief sterk en doortastend zijn, want fraude signaleren is ook een belangrijk onderdeel van het werk.

Om een beeld te krijgen van het vak in de praktijk hebben we onze collega Widjay Dihal geïnterviewd. Vanuit SV Land is hij als Inkomensconsulent werkzaam bij gemeenten. Hij vertelt ons wat hem heeft bewogen om voor deze baan te kiezen en hoe hij het werk ervaart.

Widjay had eigenlijk zijn passie gevonden in het vak Handhaver Participatiewet. Waarom dan toch de ‘switch’ naar Inkomensconsulent?

Widjay startte zijn carrière in 2019 als Handhaver Participatiewet, waarbij hij zich comfortabel en vaardig voelt in het uitvoeren van  wet- en regelgeving. Alleen merkte hij dat er nog ruimte voor verbetering was op het gebied van het toepassen van de menselijke maat.

Als leergierige ‘Young Professional’ besloot hij om zich op dat gebied verder te ontwikkelen door als Inkomensconsulent aan de slag te gaan. En daar heeft hij geen spijt van gekregen: “De beslissing om als Inkomensconsulent aan de slag te gaan maakte ik vanuit de gedachte dat dat mij uiteindelijk een betere Handhaver zal maken. Ik zit nu in een proces waarin ik leer om steeds beter de menselijke maat toe te passen als de situatie daarom vraagt. In dat proces heb ik inmiddels grote stappen gezet.

Wat ik ook erg waardeer is dat ik bij SV Land in de nabije toekomst een opleiding tot Junior Handhavingsspecialist kan volgen. Uit dat gegeven blijkt dat SV Land mijn voornemen om weer aan de slag te gaan als Handhaver serieus neemt.”

Wat maakt iemand een goede Inkomensconsulent?

Als inkomensconsulent moet je, mijns inziens, goede sociale vaardigheden hebben, inlevingsvermogen en op een begrijpelijke manier ambtelijke taal kunnen vertalen voor de doelgroep. Dat uitleggen vergt ook enig geduld. Tevens is het belangrijk om nauwkeurig te werken, goed te kunnen analyseren en goed te kunnen plannen, vooral als je werkt met een eigen caseload.

Je bent relatief jong. Word je als jonge Inkomensconsulent wel serieus genomen in je werk?

Ik stel me heel leergierig en actief op. Ik merk dat die houding bijdraagt aan de waardering voor het werk dat ik verricht.

Werk je zelfstandig of samen met anderen?

In principe werk ik alleen, maar omdat ik in een team zit, ontkom ik er niet aan om regelmatig te communiceren met collega’s, wat ik overigens heel fijn vind. Er is nog een hoop dat ik niet weet (vooral systeemtechnische handelingen in Socrates) en dan is het fijn om in contact te kunnen treden met collega’s. De samenwerking verloopt heel gestroomlijnd.

Is het een 9 tot 5 kantoorbaan?

Ik heb een flexibele baan. In principe werk ik vier dagen per week vanuit kantoor, tenzij ik een college moet volgen voor mijn studie. In dat geval werk ik liever vanuit huis zodat ik mijn uren wat flexibeler kan indelen.

In welke functie zie je jezelf over 10 jaar?

Op termijn wil ik weer aan de slag als Handhaver. Op de lange termijn zie ik een rol als Bezwaarmedewerker of Beleidsmedewerker weggelegd voor mezelf.

Ook Inkomensconsulent bij SV Land worden? Bekijk hier onze vacature!

Opleiding tot Inkomensconsulent

Meerdere keren per jaar wordt de opleiding tot Inkomensconsulent gegeven. Ben je geïnteresseerd geworden in deze opleiding door het lezen van dit interview, bezoek dan eens onze webpagina voor deze opleiding. De webpagina van deze opleiding is hier te vinden.