Arbeidsrecht

Arbeidsrecht is soms complexer dan het lijkt. Vooral als een werknemer langer dan twee jaar uitgevallen is en er nog geen sprake is van terugkeer in de oude functie. Wat is dan de beste manier van het voorzetten van de arbeidsrelatie? SV Land adviseert u.

U kent vast wel de situatie dat een werknemer na een lang en intensief re-integratietraject van 2 jaar in het eerste-  en tweede spoor nog steeds niet beter is. In sommige gevallen zelfs na 3 jaar als er een loonsanctie is opgelegd door het UWV of vrijwillig de loondoorbetaling tijdens ziekte is verlengd.

De werknemer is nog steeds arbeidsongeschikt voor zijn eigen functie en er zijn geen duurzame passende functies in uw organisatie. Het tweede spoortraject heeft ook niet geleid tot een succesvolle herplaatsing bij een andere werkgever. Wat moet u doen met de arbeidsrelatie?

Beëindigen arbeidsrelatie

Sinds het Xella– arrest is het slapend houden van arbeidsrelaties niet geheel zonder risico voor een werkgever. Werknemers kunnen immers verzoeken om beëindiging van een arbeidsrelatie op het moment dat de arbeidsrelatie inhoudsloos is geworden. Dit doet zich voor als de werkgever geen rechtvaardig belang meer heeft bij de instandhouding van een arbeidsrelatie na 2 jaar  (of maximaal 3 jaar) ziekte. Vragen die hierbij een rol kunnen spelen zijn:

  • Wanneer ben ik verplicht om aan het verzoek te voldoen?
  • Heb ik als werkgever recht op compensatie voor het betalen van de transitievergoeding?
  • Wat is de hoogte ervan?
  • Is het verstandiger dat ik de arbeidsrelatie na verkregen toestemming van het UWV beëindig? Of is een vaststellingsovereenkomst verstandiger?

Wijzigen arbeidsrelatie

Het komt ook regelmatig voor dat werknemers na 2 jaar ziekte blijven doorwerken in aangepast werk. Hierbij ontvangt de werknemer wel of niet een WGA-uitkering. Vaak komt het voor dat werkgevers de nieuwe werkelijkheid willen formaliseren door een nieuwe arbeidsovereenkomst aan te gaan.

Het komt ook voor dat er formeel niets veranderd aan de arbeidsrelatie. Vervolgens wordt de werknemer ziek. Vragen die hierbij een rol kunnen spelen zijn:

Aanvragen juridisch advies

Worstelt u ook met deze kwesties? Wij kunnen hierin bijstaan. Neem dan gerust contact met ons op via Ed Dokter onder edokter@svland.nl of 06-46132470. Of vul onderstaand contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Wij respecteren uw Privacy en gebruiken de bovenstaande gegevens enkel en alleen om contact met u op te nemen voor het verstrekken van meer informatie.
Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief